Ətçəkən maşını necə seçməli?

Ətçəkən maşını necə seçməli?

Ətçəkən maşın ətin farş edilməsi və ya doğranması üçün istifadə edilir. Ətçəkən maşın üçün xüsusi bıçaqlar və əlavələr evdə üsulu kolbasa və əriştə xəmiri hazırlamağa, tərəvəz və meyvələri doğrayıb sürtməyə, şirəsini sıxmağa və reseptlərə uyğun olaraq bir çox başqa yeməklər bişirməyə kömək edəcək.

Ətçəkən maşınların korpusları plastik, alüminium, paslanmayan poladdan və ya bu materialların birləşməsindən hazırlanır.


Nominal və ya pik güc nədir?

Ətçəkən maşınının performansı və enerji istehlakı ətçəkən maşının gücündən asılıdır. Güc nominal və pik olaraq qruplaşdırılır.

Nominal güc cihazın həddindən artıq istilənmədən uzun müddət işləyə biləcəyi gücdür. Məişət ətçəkənləri 130 ilə 1000 vatt arasında olan nominal güclə istehsal olunur.

Pik güc ətçəkən maşınının maksimum gücüdür, maşın bu gücdə yalnız bir neçə saniyə işləyə bilər. Pik güc 3000 vata çata bilər. Ən yüksək gücdə ətçəkən maşın ətdə normal halda emal edilməsi çətin olan qığırdaqları və vətərləri çəkə bilir.


Ev üçün ətçəkən hansı gücdə olmalıdır?

Ayda bir neçə dəfə evdə hazırlanmış qiymə və ya tərəvəz kotletləri bişirənlər üçün gücü 500 Vt-a qədər olan ətçəkən maşınlar tövsiyə olunur. Belə ətçəkənlər sakit işləyir və çox elektrik sərf etmir. Onlar yalnız yumşaq qidaları üyüdürlər. Məhsuldarlıq  dəqiqədə 0,5 ilə 1 kq aralığında olur.

Böyük bir ailə üçün nominal gücü 500 ilə 1000 vatt arasında olan ətçəkən  seçməlisiniz.

Güclü ətçəkənlər sürətli olur, ət və ya sərt tərəvəzlərdə qığırdaqları üyüdə bilirlər, lakin onlar səs-küylüdür və çoxlu elektrik enerjisi sərf edirlər. Məhsuldarlıq - dəqiqədə 1 ilə 2 kq arasıdır.


Hansı ətçəkən daha yaxşıdır - plastik yoxsa metal gövdəli?

Plastik gövdəli ətçəkən maşınlar yüngül, yığcam və ucuz olur. Onlar adətən yalnız ən zəruri funksiyalarla təchiz olunurlar.

Plastik gövdə tez isinir və ətçəkən maşını soyutmaq üçün hər 5-10 dəqiqədən bir dayandırmaq lazım gəlir.

Metal əlavələri olan möhkəm plastik gövdəli ətçəkənlər korroziyadan daha yaxşı qorunur. Onlar daha davamlı olur və tam metal növlərdən daha ucuzdur. Komplektdə əlavə başlıqlar da olur. Gücləndirilmiş ətçəkənlər səs-küylü olur və plastik gövdə cızıla və ya qırıla bilər.

Metal modellər güclü, davamlı və uzun müddət işləyir, lakin ağır və bahalı olurlar. Onlar çox yemək bişirənlərə, ətçəkən üçün mətbəxdə ayrıca yer ayıra bilənlərə tövsiyə olunur və hər dəfə istifadə etdikdən sonra şkafa qoyulmur. Metal ətçəkənlər adətən əlavə bıçaq və başlıqlarla təchiz edilir. 


Ətçəkəndə hansı bıçaqlar olmalıdır?

Yaxşı bir ətçəkən maşının daxili hissələri metaldan hazırlanır. Ətçəkən maşınların bıçaqlarını vaxtaşırı itiləmək lazımdır. 

Özünü itiləyən bıçaqlar ət maşınının barmaqlığına toxunur və əməliyyat zamanı bu toxunuş vasitəsilə itilənir. Belə bıçaqlar korroziyaya qarşı örtüklə qorunmur və xüsusi qayğı tələb edir. İstifadədən sonra onlar silinməli və paslanmaması üçün yağlanmalıdır.


Tərəvəzləri sürtgəcdən keçirmək və doğramaq üçün hansı əlavələrdən istifadə etmək olar?
Sürtgəc əlavələri və xırdalayıcı əlavələr müxtəlif formalı və diametrli deşikləri olan metal barabanlardır. Bu ucluqlarla tərəvəzləri müxtəlif formalı parçalara sürtmək və ya kəsmək olar: kubşəkilli, uzunsov, oval və s.

Ətçəkən tərəvəz və meyvələrdən suyu necə sıxır?

Sitrus şirəçəkən başlıq yarım portağal, limon, laym və ya digər sitrus meyvələrinin suyunu sıxmaq üçün qabırğalı konusdur.

Pomidor və giləmeyvə şirəçəkən başlığı kiçik deşikləri olan metal konusdur, oradan yumşaq meyvə və tərəvəzlərin şirəsi axır.


Peçenye və evdə hazırlanmış əriştə üçün hansı başlıqlar istifadə edilə bilər?

Əriştə və ya peçenye kəsicilər evdə hazırlanan əriştə, vermişel, həmçinin müxtəlif formalı peçenyelər üçün istifadə edilə bilən, formalı deşikləri olan disklərdir.


Kolbasa və küftə hazırlamaq üçün hansı başlıqlardan istifadə etmək olar?

Kabbe əlavəsi ilə içi boş kolbasa hazırlaya bilərsiniz. Kolbasa hazırlamaq üçün olan başlıq ilə kolbasa düzəltmək üçün ətçəkən maşını qiymə, tərəvəz və ya pendirlə doldura bilərsiniz.

Kotlet başlığı eyni forma və ölçüdə kotletlər hazırlaya biləcəyiniz bir qəlibdir.


Revers funksiyası nəyə lazımdır?

Revers funksiyası bıçağın ətrafına damarlar və ya sərt liflər sarılarsa, əti geri çevirməyə imkan verir. Bununla da ətçəkən maşını sökmək və əməliyyat zamanı bıçaqları təmizləmək lazım olmur.

Güclü ətçəkən maşınlarda revers funksiyası olmaya bilər, çünki onlar istənilən vətər və kiçik sümükləri üyüdürlər.


Motorun həddindən artıq yüklənmədən qorunması necə işləyir?

Ətçəkən maşın uzun müddət işləyirsə və ya sümüklər və digər bərk hissəciklərlə qarşılaşdıqda tıxanırsa, mühərrik həddindən artıq isinə və yanmağa başlaya bilər. Bunun baş verməsinin qarşısını almaq üçün ətçəkən maşın birdəfəlik qoruyucularla və ya həddindən artıq isinmə halında motorun bloklanması funksiyası ilə təchiz edilmişdir.
 

Ətçəkənlər