Eviniz üçün soyuducu seçərkən nəyə fikir vermək lazımdır?

Eviniz üçün soyuducu seçərkən nəyə fikir vermək lazımdır?

Gəlin, birlikdə   yeməklərin, ərzaqların keyfiyyətini qoruyub saxlayan, eyni zamanda interyerinizə uyğun - etibarlı, səssiz və enerjiyə qənaət edən soyuducunu necə seçməyi öyrənək. 

 

  1. Ölçüləri nəzərə alın

    Mağazaya getməzdən əvvəl, soyuducu üçün bir yerə qərar verin, çünki model seçimi ilk növbədə bundan asılıdır. Ölçü lenti ilə həmin yerin ölçülərini qeyd edin. Uzunluğu, eni və hündürlüyünü yazın. Qapıları açmaq üçün kifayət qədər yer olduğuna əmin olun, yaxınlıqda elektrik açarının olub olmadığını yoxlayın.
  2. Görünüş və tərtibata qərar verin
     

    Soyuducular tək, iki və çox kameralı olur. Tək kameralı olanlar yalnız soyuducu kameradan ibarətdir. Lakin bəzən içəridə kiçik bir dondurucu rəfi olur. Bir kameralı soyuducunun hündürlüyü, bir qayda olaraq, 150 sm-dən çox deyil, eni və dərinliyi - 60 sm-ə qədərdir.

    Hazırda daha çox tələbat iki kameralı soyuducularadır. Bu soyducuların həm soyuducu, həm də dondurucu kameraları var. Soyuducu hissə -  ərzaqları 5-8 ° C temperaturda saxlamaq üçün, dondurucu isə dondurmaq üçün nəzərdə tutulmuşdur.

    Dondurucunun gücü qar dənəcikləri ilə göstərilir. Bir qar dənəciyi: temperatur təxminən -6 ° C-dir, bu temperaturda ərzaqlar bir həftə saxlanıla bilər. İki qar dənəciyi: temperatur -12 ° C isə ərzaq bir ay rahat qalacaq. Üç və ya daha çox qar dənəciyi dondurucunun 
    -18°C olduğunu və yeməklərin orada bir ilə qədər saxlanıla biləcəyini göstərir.

    İki kameralı soyuducular bir neçə növdə olur:

    1. Üst dondurucu ilə olan modellər (top): Onların dərinliyi və eni 60 × 60 sm, hündürlüyü 1.5m ilə 2.5 m arasındadır. Soyuducu kamera olan hissəsi genişdir və qiyməti daha əlverişlidir, mənfi cəhəti dondurucu hissə nisbətən kiçikdir.

    2. Alt dondurucu ilə olan modellər ("kombi"): Ölçüləri təxminən “top” modellərlə eynidir. Fərqli cəhəti isə donurucu hissəsi nisbətən daha böyükdür. Soyuducu hissədəki ərzaqlar göz səviyyəsində olur. Mənfi cəhətləri  - premium modellər nisbətən yüksək qiymətədir və ərzaqla dolu dondurucu rəflərini irəli çəkmək bir qədər  çətin olur.

    3. French Door (Fransız qapısı): Bu cür modellər daha geniş - 70 sm eni olan modellər sayılır. Həm soyuducu, həm də dondurucu kameralar kifayət qədər həcmə malikdir və belə soyuducularda ərzaqları qruplaşdırmaq daha asandır. Aşağı hissədə ayrılıqda açıla bilən dondurucu kamera rəfləri olur. Lakin Azərbaycanda bu tip soyducular çox da məşhur deyil.

    4. Side-by-Side (Amerika modeli): Soyuducu və dondurucu kameralar yan-yana yerləşir. Belə soyuducuların eni 120 sm-ə çata bilər. Hündürlük və dərinliyi adətən "top" və "kombi" modelləri ilə eynidir. Üstün cəhəti - həcmin böyük olmasıdır. Mənfi cəhətlərdən biri isə - yüksək qiymət və mətbəxdə çox yer tutmağıdır. Bu model soyuducular da Azərbaycanda çox deyil. Lakin son zamanlar alıcılar tərəfindən rəğbətlə qarşılanır.

  3. İdarəetmə növünü seçin

    Bütün müasir soyuducular elektromexaniki və ya elektron idarəetmə sisteminə malikdir. Elektron idarə etmə paneli olan soyuducular rəqəmsal displeylə malikdir.  Bu tip soyuducularda temperaturu dəqiq dərəcədə təyin etmək, enerji istehlakını idarə etmək, eləcə də xüsusi proqramları tətbiq imkanı olur. (məsələn, "Vacation" və ya "Super Freeze").

    Bəzi modellər Wi-Fi-a qoşulur - onları qadcetlərdən istifadə edərək məsafədən idarə etmək olar. 
     

  4. Optimal həcmi seçin

    Soyuducu həcmi - ümumi və faydalı olur. Ümumi həcm - rəflər və çəkməcələr daxil öılçülür. Faydalı həcm isə soyuducuya yerləşə biləcək məhsulların sayına əsasən hesablanır.

  5. Soyutma növünü seçin

    Sovet soyuducuları mexaniki üsul ilə əridilirdi: soyuducu elektrik şəbəkəsindən ayrılır, soyuducunun divarlarındakı qar və ya buz qatı əriyərək su yığılır, yuyulub qurudulandan sonra soyuducu yenidən istifadəyə hazırdır. Müasir modellər isə damcılama sistemi (“Ağlayan divar”) və ya No Frost sistemi (“No frost”) ilə təchiz edilmişdir. Gəlin bu iki sistem arasındakı  fərqləri nəzərdən keçirək:

    1. Damcılama sistemi. Soyuducunun arxa divarında xüsusi qabda nəm yığılır və kompressorun istiliyi hesabına buxarlanır. Zamanla kameraların divarlarında şaxta əmələ gəlir, buna görə də soyuducunun ən azı 6 ayda bir dəfə cərəyandan ayırıb və yuymaq lazımdır.

    2. No Frost sistemi. Kameralardakı hava sirkulyasiyasına əsaslanıb, soyutma elementi sistemin xüsusi bölməsinə yerləşdirilib, burada nəm kondensasiya olunur və buxarlanır. Kameraların divarlarında şeh əmələ gəlmir, buna görə də soyuducunu Dmacılama sistemindəki kimi müntəzəm olaraq əritməyə ehtiyac yoxdur. Ancaq soyuducunu ildə ən azı bir dəfə yumaq lazımdır.


      Soyuducunun üzərində Total No Frost yazılıbsa, bu o deməkdir ki, hər iki kamera No Frost sistemi ilə təchiz olunub. Bu sistem ən mükəmməl soyutma sistemi hesab olunur, lakin onun bir mənfi cəhəti  var - ventilyatora görə soyuducu kameranın istifadəyə yararlı həcmi kiçilir. LG soyuducularının bir çox modelləri Total No Frost sistemi əsasında işləyir və müştərilər arasında böyük rəğbət qazanmışdır. 

  6. İqlim sinfini nəzərə alın

    İstifadə şəraitindən asılı olaraq dörd iqlim sinfi mövcuddur:

    1. N  +16 °С-dən +32 °С-ə qədər temperaturda işləmə imkanı. Əksər mənzillər və evlər üçün uyğundur.

    2. SN  +10 °С-dən +32 °С-ə qədər temperaturda işləmə imkanı. İsitmə zəif olan bir otaqlarda, məsələn, zirzəmidə və ya verandada istifadə üçün uyğundur.

    3. ST +18 °С-dən +38 °С-ə qədər temperaturda işləmə imkanı. Çox isti olan bölgələr üçün uyğundur.

    4. T  +18 °С –dən +43 °С arasında olan temperaturda işləmə imkanı. Çox isti iqlimdə yaşayanlar üçün və ya soyuducunun üzərinə birbaşa günəş şüaları düşdüyü halda istofadəyə uyğundur.


      Alıcıların 90%-i bu parametrə əhəmiyyət vermir və standart olaraq N və ya SN sinif soyuducuları seçir. Lakin vacib bir nüansı nəzərə almaq lazımdır: Əgər soyuducu xarab olarsa və ekspertiza istifadə şəraitinin iqlim sinfinə uyğun olmadığını göstərərsə, istehsalçının zəmanəti məhsul təmirini qarşılamayacaq.

  7. Kompressorların növünü və sayını dəqiqləşdirin

    Absorbsion, termoelektrik və kompressorlu soyutma sistemləri var. İlk ikisi, səssiz olsa da, yerli alıcılar arasında çox populyar deyil, çünki onlar çox enerji sərf edirlər və bir sıra digər mənfi cəhətləri var.

    Əksər məişət soyuducuları - soyuducu və dondurucu kameralarda eyni vaxtda işləyə bilən bir kompressorla təchiz edilmişdir. Onları ayrı-ayrılıqda söndürmək olmaz, lakin müasir modellərdə "Vacation" funksiyası var: dondurucu işləyərkən soyuducu bölmə qənaət rejiminə keçir.

    İki kompressorlu modellərdə soyuducu bölmə və dondurucu tamamilə avtonomdur və öz temperatur rejiminə malikdir. İki kompressor, bir qayda olaraq, iki kameralı premium soyuducu modellərində ( misal üçün, Side-by-Side) təchiz olunmuşdur.

    Kompressorlar xətti (on / off) və invertor olur. İnvertor kompressor xüsusi bir cərəyan çeviricisi sayəsində fərqli güclə daimi olaraq dayanmadan işləyir. İnvertor kompressor daha az səs-küylüdür və enerjiyə qənaət edirlər. Onların mənfi tərəfi isə gərginlik düşmələrinə həssas olmalarıdır. Lakin iri meqapolislərdə, eləcə də Bakı şəhərində belə halldar çox nadir hallarda rast gəlinir. 
     

  8. Səs səviyyəsini nəzərə alın
    Soyuducunun yaratdığı səs səviyyəsi kompressorların növündən və sayından asılıdır.
    Bu göstərici studiya tipli mənzillərdə, eləcə də oturma otağında yerləşdiriləcək soyduucu modellərində xüsusilə vacibdir. Digər hallarda onun səs səviyyəsi o qədər də kritik parametr sayılmır.
    Soyuducularda tövsiyə olunan səs səviyyəsi 40 dB-dir.
     

  9. Enerji Effektivliyini dəqiqləşdirin
     

    Soyuducu həftənin yeddi günü, günün 24 saatı işləyir. Buna görə ən qənaətcil variantı seçmək müştəri üçün vacibdir.

    Enerji istehlakı sinfi nominal və faktiki enerji istehlakı əsasında müəyyən edilir və Latın hərfləri ilə göstərilir.
    Nominal dəyər - bu tip vahidin nəzəri olaraq istehlak etməli olduğu elektrik enerjisinin miqdarı (100%). Daha sonra müəyyən bir modelin nə qədər elektrik enerjisi tələb etdiyi ölçülür. Nominal dəyər 55%-dən az olduqda, A sinfi, 75%-i olduqda - B, 75%-dən 90%-ə qədər - C, 90-100%-i - D, 100-110%-i - E və s.
    Ən qənaətcil elektrik cihazları A, eləcə də A +, A ++ və ya A +++ ilə etiketlənir. Belə soyuducular yüksək keyfiyyətli izolyasiya və müasir kompressorlar sayəsində minimum enerji sərf edirlər.
    Amma enerji sinfi soyuducunun ildə və ya ayda nə qədər enerji sərf edəcəyi sualına cavab vermir. Bunu öyrənmək üçün məlumat kitabçasında başqa bir dəyərə diqqət yetirmək lazımdır: enerji istehlakı kVt / il.
    280 kVt/saat - Müasir soyuducunun bir ildə təxminən nə qədər enerji sərf etdiyinin orta göstəricidir.
    İllik kilovat-saat göstəricisini yaşadığınız regionda bir kVt-saatın dəyərinə vurun. Beləliklə, Siz soyuducu istifadəsinin enerji sərfiyyatını öyrənmiş olacaqsınız. 
     

  10. Əlavə parametrləri və funksiyaları araşdırın.

    Mağazalardakı satış konsultantları avadanlığın əsas parametrləri haqqında az danışırlar, lakin əlavələr haqqında həvəslə danışırlar. Sizi inandırmağa çalışırlar ki, filan sensor və ya funksiya olmadan cihaz sadəcə yararsızdır. Bu təsadüfi deyil: belə xüsusiyyətlər soyuducunu daha bahalı edir. Buna görə də sadalanan funksiyaları araşdırıb, onların Sizə lazım olub olmadığını, bu özəlliklərə görə cihaza əlavə pul ödəməyə ehtiyac olub və ya olmadığını yaxşıca araşdırın. 

Soyuducular