Bir çox məhsulu soyuducuda saxlamaq olmaz! Bir əsr yaşa – bir əsr öyrən! - Blog məqalələr.

26.02.2018

SoyuducuBir çox məhsulu soyuducuda saxlamaq olmaz! Bir əsr yaşa – bir əsr öyrən!Nəyi soyuducuda saxlamaq olmaz və niyə?   

Ekzotik meyvələr. Səbəb: Aşağı temperaturun təsiri nəticəsində belə məhsullar çürüməyə başlayır, və çürümə prosesində ayrılan maddələr –sağlamlığa zərər verir. Belə meyvələrin saxlanılmasının ən yaxşı variantı – kağıza bükülmüş, otaq dərəcəsidir.

Kartof.Soyuducunun soyuğunda saxlamaq nişastasının şəkərə çevrilməsinə səbəb olur. Kartofları şkafa qoymaq yerinə kağız bir torbaya qoyub sərin bir yerdə saxlamalısınız, soyuq deyil. Kağız torbalar plastiklərdən daha çox işə yarayar çünki bu nəfəs almalarını və gec çürümələrini təmin edər.

Avakado. Əgər avokadolarınızın yetkinləşməsini istəyirsinizsə onları soyuducundan uzaq saxlayın!

Qəhvə.Əgər soyuducunuzda qəhvə varsa, bütün dadını itirər və şkafdakı digər qoxuları da içinə çəkər. Qəhvəni sərin, quru və qaranlıq bir yerdə saxlamalısınız beləcə təzəliyini və aromasını qoruyacaq. Ancaq çox qəhvəniz varsa bunu dondurucuda saxlamanızı təklif edərik.

Qarpizlar və balqabaqlar, yemişlər. Səbəb: soyuq temperatur və havanın yoxluğu məhsulların yumşaqlığına, kifin yaranmasına gətirir. Belə şəraitdə kəsilmiş yemiş həmçinin zərərli maddələr ayırmağa başlayır. Onları otaq dərəcəsində saxlamaq tövsiyə edilir.

Bibər badımcan. Soyuducunun alaylarında su tərkibli tərəvəzlərin saxlanılması onlarda çürüməyə işarə edən tünd ləkələr əmələ gətirir. Saxlamanın ən yaxşı üsulu – otaq dərəcəsi şəraitində və ya qurudulmuş növdə  səbətdə saxlamaqdır.

Şalğamaoxşar soğan. Səbəb: Soyuducu şəraitində tərəvəzin pozulması, yumşaqlığın yaranması və kif yaranmasıdır. Soyuducuda qalan məhsullar keyfiyyətini və dadını itirir. Bu məhsulun saxlanılması üçün ən yaxşı üsul, mətbəx küncündə açıq vəziyətdə saxlanılmasıdır.

Zeytun yağı. Səbəb: Faydalı xüsusiyyətlərini və dad keyfiyyətlərinin  pisləşməsi, ağ çöküntünün yaranmasıdır. Otaq dərəcəsində qaranlıqda saxlamaq lazımdır.

Bal. Əvvəlki bəndlə eynidir – soyuducuda məhsul biokimyəvi maddələri dağıtmaya meyllidir. Məhsulu quru və qaranlıq dolabçada saxlayırlar.

Kartof və kök, başqa bərk tərəvəzlər. Səbəb: Cücərmə, çürümə, kif yaranmasıdır. 7 dərəcə temperaturda kartof nişastası aşağı xüsusiyyətdə şəkərə çevrilməyə başlayır. Bu cür məhsulları quru və qaranlıq yerdə və ya anbarda saxlamaq məsləhətdir.

Şokolad. Səbəb: Məhsulun səthində kondensatın yaranmasıdır, onun sonrakı kristallaşması, “ağ saçlar” yaranması germetik qablaşdırma zamanı kif inkişafıdır. Sağlamlığa xüsusi ziyanı yoxdur, ancaq orqanoleptik xüsusiyyətlər enir və estetik növ itiriləcək.

Çörək. Əgər  çox çörək alırsınızsa və az yeyirsinizsə, o zaman  çörəyi dondurucuda saxlamaq daha yaxşıdır. Ən yaxşısı –3 gün və otaq temperaturunda saxlamaqdır. Soyuducuda o məhsulların bütün qoxularını canına çəkəcək və yüksəldilmiş rütubət  zamanı kiflənəcək.

Sarımsaq. Soyuğu qəti sürətdə sevmir. Onu soyuducudan kənarda saxlayın.

Banan. Bu meyvələrdə rütubət və soyuq məhvedici qüvvədə olur – çürümə sürətli gedir, dad keyfiyyətini itir. Saxlamanın mükəmməl yolu – mətbəxdə asılmış vəziyyətdə (necə ki palmada), qaranlıqda saxlamaqdır.


Qeyd-Ət və ət məhsulları, toyuq, balıq məhsullari üzəri salafanla örtülü şəkildə yalnız dondurucu bölməsində saxlanılmalıdır.Əksər soyuducularda xüsusi meyvə və tərəvəzi təravətli saxlamaq üçün bölmələr var.Bu bölmələrdə rahatliqla ərzaqlarınızı saxlaya bilərsiniz.Artıq daha ucuz qiymətə olan soyuduculardada bu bölmələrlə təmin olunub

 

 

 


Şərhlər

Şərh yoxdur

Şərh yazın